Liha ja juurvilju ei tohiks lõigata samal lõikelaual.
Toore liha lõikamiseks peaks eraldi lõikelaud olema.
Lõikelauda ei tohi pesta nõudepesumasinas.
Nõudepesumasin tekitab lõikelauda praod või muudab selle kuju.
Seetõttu on tuleb lõikelauda pesta tavalise nuustiku ja nõudepesuvahendiga.
Lõikelauda tuleb vahetevahel õlitada.
Õlitatud puit on veekindlam ja kiiremini kuivav (hügieenilisem!)
Lisaks muudab õlitamine puidu sisselõigetele vastupidavamaks.
Õlitamiseks ei ole hea kasutada tavalist toiduõli, sest see rääsub aja jooksul ja omandab halva lõhna. Parima õli osas puudub üksmeel. Erinevad spetsialistid soovitavad mesilasvaha, mooniseemne õli, külmpressitud linaõli ja ka spetsiaalseid toiduga kokkupuutuvatele puittasapindadele mõeldud õlisid. Lõplik valik jääb siin kasutajale.
Esmalt laske lõikelaual täielikult kuivada. Hea oleks ööpäev. Seejärel määrige majapidamispaberit kasutades õli õhukese kihina lõikelauale ja laske sel paar tundi imenduda. Mõne tunni pärast nühkige imendumata õli majapidamispaberiga maha.
Kui lõikelaud on teid kaua teeninud ja selle pealispind on väga kriimuline, siis võiks selle pinna kergelt üle lihvida väga peene liivapaberiga, et eemaldada vanad õlijäägid ja puu pealispinda sööbinud toidujäägid. Peale lihvimist tuleb lõikelauda korralikult pesta ja õlitada.